Óriás és teljes szivárvány és furcsa ég Kecskeméten

  • 2010. 11. 19., 20:10
Ritka látvány fogadott a mai napon délután 16 órakor Kecskeméten. Egy teljes szivárvány ív húzódott át az egész égen, sőt volt neki egy szellemképe is, ami mellette húzódott kívülről és halványabb volt.
2660
3

Ennyire egyben és tisztán még nem láttam szivárványt. Olyan monumentális volt és furcsa a szemnek. Valószínűleg ezért álltak meg sokan és fényképezték telefonnal, fényképezőgéppel. Egyébként az előzmény is érdekes volt, mert mielőtt elindultam volna már furcsa volt, hogy az egész lakás vörös fényben úszott, ahogy a lemenő nap bevilágította a szobákat. Ez is ritka volt, de néha előfordul. Kinézve az ablakon látszott, hogy nagyon borús az ég, de a lenyugvó nap pont még bevilágított a felhők alá.

A szivárványt én is lefotóztam és azt kell, hogy mondjam ezért jó, hogy a telefonba okos emberek beletették a fényképezőt, hiszen ha ez nincs, akkor valószínűleg, nem tudtam volna elkészíteni a lenti képet. 
Telefon mindig kéznél van. Először megpróbáltam csak simán lefotózni, de persze nem fogta be a teljes látómezőt. Csak sok darabból tudtam fényképezni az egészet (25 kép :-), hogy aztán az iPhoneon az AutoStitch program pik-pakk (10 percig számolta :-) összerakja nekem egy nagy képpé. Egyébként, akinek van iPhoneja, annak nagyon ajánlom ezt a programot, mert panorámaképeket és ilyen nagy látószögű képeket lehet vele kreálni. Nem hiába van már hónapok óta benne a top 50 fizetős programban (600 Ft körüli).

Ez a végeredmény, rákattintva a képre kinagyítódik. Tényleg ilyen borús, pirosas-narancsos volt az egész ég.

Egy kis videót is csináltam belőle:

És az AutoStich így rakja össze, amit aztán meg is vág, ha kell csak a hasznos területet mutatva.

Egy kis adalék, ha már vöröses, narancsos naplementéről beszélünk:

Miért vörös a naplemente és napfelkelte?

Hajnalban és este, amikor a nap a látóhatárhoz közeledik, kisebb szögben lép be a légkörbe és így mire a szemünkhöz ér, sokkal hosszabb utat tesz meg. Az út során mivel ez hosszabb a magasan járó naphoz képest, több kék szín szóródik szét a nap fehér színéből és a vörös szín az, ami jobban elér hozzánk. Vagy valami ilyesmi, de a lényeg a fény színeinek különböző szóródása a légkörben.

Akkor gondolom az is jó lenne tudni, hogy miért kék az ég?
Ez azért van, mert bár maga a levegő teljesen átlátszó, de a benne lévő apró porrészecskék és vízpára befolyásolják a szemünkhöz tartó fény útját. Maga a nap fénye fehér, ami tartalmazza a szivárvány összes színét. (Általános iskola, fizikaóra, fizikatanár, prizma, napfény a falon sokszínű, gyerekfej csodálkozik.) Ebben a fehér fényben lévő színek mindegyike a többihez képest többször vagy kevesebbszer szóródik. És ilyenkor a kék szín jut el jobban hozzánk.

Ha mégse, akkor helyesbítsen valaki, de csak akkor, hogyha pontosit is, az nem elég, ha csak annyit ír, hogy nem így van :-)

Galéria: Óriás és teljes szivárvány és furcsa ég Kecskeméten

Hasonló cikkek a témában

Ha hasznosnak találod az Suniland oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VICCES VIDEÓK

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Humoros történetek a nagyvilágból 2019. 02. 26., 09:18  |  2494

Humoros történetek a nagyvilágból

Az utasok mindig is kíváncsiak voltak a pilótafülkére, még ha nem is sokat értettek belőle....


Energia szint növelésére 2018. 10. 19., 10:40  |  1761

Energia szint növelésére

Energia szint növelő képlet. :-)


Videó vagy kép? 2018. 10. 17., 16:08  |  2706

Videó vagy kép?

Trükkös kép


Vaknyúl 2018. 10. 11., 22:53  |  1952

Vaknyúl

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy árva nyuszi és egy árva kígyó. Mindketten vakok voltak születésüktől fogva, így nem tudták magukról, hogy mifajták.


Settlers 4 elindítása Windows 10 vagy Win 8 alatt 2018. 04. 30., 11:57  |  8800

Settlers 4 elindítása Windows 10 vagy Win 8 alatt

Számomra az egyik legjobb stratégiai játék a Settlers 4 volt. Legtöbbet ezzel a játékkal játszottam. De sajnos már nagyon régi és nem igazán kompatibilis a mai számítógépekkel, oprendszerekkel.


Vicces karácsonyi képek 2017. 12. 19., 15:19  |  14277

Vicces karácsonyi képek

Vicces karácsonyi képek az internetről


SÜNILAND KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a vicces témákban érdekeltek.