Óriás és teljes szivárvány és furcsa ég Kecskeméten

  • 2010. 11. 19., 20:10
Ritka látvány fogadott a mai napon délután 16 órakor Kecskeméten. Egy teljes szivárvány ív húzódott át az egész égen, sőt volt neki egy szellemképe is, ami mellette húzódott kívülről és halványabb volt.
2814
3

Ennyire egyben és tisztán még nem láttam szivárványt. Olyan monumentális volt és furcsa a szemnek. Valószínűleg ezért álltak meg sokan és fényképezték telefonnal, fényképezőgéppel. Egyébként az előzmény is érdekes volt, mert mielőtt elindultam volna már furcsa volt, hogy az egész lakás vörös fényben úszott, ahogy a lemenő nap bevilágította a szobákat. Ez is ritka volt, de néha előfordul. Kinézve az ablakon látszott, hogy nagyon borús az ég, de a lenyugvó nap pont még bevilágított a felhők alá.

A szivárványt én is lefotóztam és azt kell, hogy mondjam ezért jó, hogy a telefonba okos emberek beletették a fényképezőt, hiszen ha ez nincs, akkor valószínűleg, nem tudtam volna elkészíteni a lenti képet. 
Telefon mindig kéznél van. Először megpróbáltam csak simán lefotózni, de persze nem fogta be a teljes látómezőt. Csak sok darabból tudtam fényképezni az egészet (25 kép :-), hogy aztán az iPhoneon az AutoStitch program pik-pakk (10 percig számolta :-) összerakja nekem egy nagy képpé. Egyébként, akinek van iPhoneja, annak nagyon ajánlom ezt a programot, mert panorámaképeket és ilyen nagy látószögű képeket lehet vele kreálni. Nem hiába van már hónapok óta benne a top 50 fizetős programban (600 Ft körüli).

Ez a végeredmény, rákattintva a képre kinagyítódik. Tényleg ilyen borús, pirosas-narancsos volt az egész ég.

Egy kis videót is csináltam belőle:

És az AutoStich így rakja össze, amit aztán meg is vág, ha kell csak a hasznos területet mutatva.

Egy kis adalék, ha már vöröses, narancsos naplementéről beszélünk:

Miért vörös a naplemente és napfelkelte?

Hajnalban és este, amikor a nap a látóhatárhoz közeledik, kisebb szögben lép be a légkörbe és így mire a szemünkhöz ér, sokkal hosszabb utat tesz meg. Az út során mivel ez hosszabb a magasan járó naphoz képest, több kék szín szóródik szét a nap fehér színéből és a vörös szín az, ami jobban elér hozzánk. Vagy valami ilyesmi, de a lényeg a fény színeinek különböző szóródása a légkörben.

Akkor gondolom az is jó lenne tudni, hogy miért kék az ég?
Ez azért van, mert bár maga a levegő teljesen átlátszó, de a benne lévő apró porrészecskék és vízpára befolyásolják a szemünkhöz tartó fény útját. Maga a nap fénye fehér, ami tartalmazza a szivárvány összes színét. (Általános iskola, fizikaóra, fizikatanár, prizma, napfény a falon sokszínű, gyerekfej csodálkozik.) Ebben a fehér fényben lévő színek mindegyike a többihez képest többször vagy kevesebbszer szóródik. És ilyenkor a kék szín jut el jobban hozzánk.

Ha mégse, akkor helyesbítsen valaki, de csak akkor, hogyha pontosit is, az nem elég, ha csak annyit ír, hogy nem így van :-)

Galéria: Óriás és teljes szivárvány és furcsa ég Kecskeméten

Hasonló cikkek a témában

Ha hasznosnak találod az Suniland oldalt vagy bármelyik cikket, kérlek egy megosztással segítsd a munkánkat.

VICCES VIDEÓK

VR válogatott információk

A VirtuALL portálon és az interneten elérhető hasznos információk a virtuális valóság eszközökről (ár, vásárlás, kipróbálási lehetőségek, stb.) és magáról a témáról.

Legfrissebbek

Tanulóvezetők aranyköpései 2024. 01. 29., 10:15  |  111

Tanulóvezetők aranyköpései

Elkezdett esni az eső:! Tanuló: ezt a vízsöprőt hogy is kell bekapcsolni? Én: Az ablaktörlőre gondolsz?


Néhány bölcsesség, amit Micimackó tanított nekünk 2024. 01. 18., 08:45  |  138

Néhány bölcsesség, amit Micimackó tanított nekünk

Nincs, aki ne ismerné Micimackót. De arra nem mindenki jött rá, hogy ez az együgyű kis medve jóval több, mint egy kedvenc mesefigura. Egyszerű és ártatlan bölcsességéből sok felnőtt is tanulhat. A következő gyöngyszemeket Micimackótól kaptuk, érdemes elgondolkodni rajtuk!


Rejtélyes gyilkosság 2024. 01. 10., 16:43  |  98

Rejtélyes gyilkosság


Lovas rejvények 2024. 01. 10., 16:38  |  108

Lovas rejvények

Lovas rejtvények az internetről


Állatos vicces képek 2024. 01. 10., 16:31  |  224

Állatos vicces képek

Vicces állatos képek az internetről


Csirkés játék 2024. 01. 10., 16:13  |  142

Csirkés játék

Kattints és ne nézz a csirkére! XD


SÜNILAND KÖZÖSSÉGEK

Témakiválasztás

Szeretnéd a virtuális valóság témában hamarabb megtalálni a számodra hasznosabb tartalmakat?

Az alábbi két gombra kattintva a hírek jellemzői, címkéi és témái alapján tudsz szűrni.

CIMKÉK TÉMÁK

Partnerek

Partner oldalamon keresztül olyan weblapokra tudsz eljutni akik szintén a vicces témákban érdekeltek.